Min konst

Sedan 1995 arbetar jag med mina bilder på heltid. Händelser i vardagen och omvärlden ”triggar igång mig” och under arbetes gång låter jag bildens utveckling styra.

Bakom det uppenbara i motivet döljer sig en annan verklighet där betraktarens medverkan med egna erfarenheter och upplevelser krävs för att bilden ska bli ”fullständig”.  För tillgänglighet över olika media kan mina verk vara beskurna.

_________________________________________________________________________

Reflektioner

10 Juni 2020
Det har gått lång tid sedan utställningen i Karlshamns Konsthall 2019. Jag glider fortfarande på dess våg av energi. Suget på att söka nya vägar i skapandet växer allt större. ”Corona”  har redan lämnat vissa spår.

28 April 2019
Vilken härlig utmaning det har varit att skapa nya verk ”UR MÖRKRET” inför utställningen på Karlshamns Konsthall. Två utställningshallar varav den inre är stor och med utrymme för en installation. Äntligen skulle jag också kunna använda nätet som labradoren Trixa och jag fann nerkilad i marken efter stormarna och havets mörka djup. Okey! Håll Sverige rent….tänkte jag! Det var bara att gå hem efter skottkärran och med alla krafter försöka få upp detta blöta och tunga nät. Nätet har sedan legat undanstuvat utomhus så växtdelarna från havet fanns fortfarande inkilat i nätet. Utställningen i Karlshamn blev ”….mörker & ljus…..”  , blandteknik resp oljemålningar.  Under skapandet tänkte jag ofta …så liten människan är inför naturens krafter.

3 Juni 2018
Det gick inte att undvika alla intrycken från tidigare besök på Svalbard. Flera mindre verk i olja trängde sig på när utställningen med verk ”UR MÖRKRET” skulle färdigställas inför utställningen i min hemkommun och Bromölla Industrimuseum ”…..mörker & ljus….”.

 April 2016  –  April 2018 ”UR MÖRKRET”
Efter ca 5 års arbete i ateljén med verken ”UR MÖRKRET” närmade sig vernissagen på Limhamns Konsthall. Jag tror aldrig att jag varit så spänd av förväntan. Kommer betraktaren att ge sig tid? Kommer verken gripa tag i betraktaren?  Vilka associationer tillåter hon/han sig.
Utställningen kom att bli en mycket aktiv process med diskussioner sinsemellan besökarna och jag fick svårt för att hålla mig därifrån.

Några av verken har därefter deltagit i olika utställnings arrangemang med olika förutsättningar vad gäller väggutrymme och ljus. Förutsättningar som inspirerat mig till flera nya verk inom samma tema.

17 Januari, 2016
“2015″
Tänk vad tiden går fort och vilken tur jag hade med de stora dukarna till utställningen på Lomma Biblioteks konstvägg. Semi-abstrakta målningar där jag ville känna naturens kraft och energi fylla duken medan jag for upp och ner på stege med färg och pensel. Dessa målningar var i stort färdiga när jag återvänder från den Schweiziska resan med båda underarmsbenen i vänster arm brutna.
Många svordomar och tankar har farit igenom mitt huvud under hela våren och sommaren. Ett kontrakt med Limhamns KF som jag såg framemot…….och arbete med målningar i blandteknik där jag verkligen är beroende av båda händerna. Dessa verk som gjort sig ”påträngande” under de senaste åren parallellt med andra oljemålningar. Som tur är får jag välja utställningsperioden april 2016. Jag skattar mig också lycklig över att arbetat med rehabilitering och arm-handträning under mina 25 år som arbetsterapeut. Nu gällde det verkligen att komma igång……och inga fler benbrott! Träning, ateljén, träning, barnbarn, ateljén, förstående man, träning, ateljén, man, barnbarn…….Namibia-resa (som säkerligen lämnar spår i framtida målningar) måste ut i ateljén, måste, måste.. Sen är det helt plötsligt nyår och 2016.

4 December 2014
“Tomrum”
När jag avslutar packningen inför årets sista utställning söker sig tankarna tillbaka till årets olika arbetsprocesser. Det uppstår en märklig känsla av tomrum. Detta trots att jag vet att alla de fyra verken, som skulle göras platsspecifika, såväl fyllde på som förbrukade mycket av min energi. När jag blir “ett med duken” uppstår dynamisk process som för mig vidare. Nytt projekt växte fram inför firandet av Karlshamn 350år. Tankarna runt emigration ledde till ett verk bestående av flera målningar “Emigration-Drömmen” & “Emigration- Atlanten” (1 sep & 1 triptyk) som kändes mäktiga där de hängde på den svartmålade utställningsväggen med ett fantastiskt ljusinsläpp från takfönstren. Verken har fått ny ägare och i skrivandets stund vet jag inte mot vilken bakgrund de kommer att hängas. Det känns allt lite spännande att vara ovetandes. Känslan av tomrum kan också komma sig av att verk som varit med flera år får ny ägare. I synnerhet när verket “Oändlighet” var så stort att det krävdes släp för transport. Det blev bokstavligen ett tomrum på väggen.

3 Januari, 2014
Jag har åter blivit påmind om hur integrerat kropp och själ är. Den pirrande känslan som kommer inför ett nytt beställnings arbete är mycket positiv men kan också lätt gå över till mer eller mindre uttalade prestationskrav. Min “inre resa” blir då begränsad och jag måste med “kraft” lyfta bort prestationskravets ok. Denna process underlättades oerhört när konstintresserade bad att få besöka min ateljé i samband med årsskiftet och finner flera verk för deras hem. 2013 har utöver löpande aktiviteter, utställningar och försäljning resulterat i fyra mera platsspecifika oljemålningar som jag känner att jag står för.

4 november, 2013
Konstmässan på Luftkastellet med alla trevliga kontakter för framtida arbete är över och påbörjade målningar i ateljén lockar. Utmaningar och en hel del fysiska övningar krävs för de större verken som skall hängas över en trappa. Att öppna upp ateljédörren för beställarna och andra intresserade har därför gett ny energi.
Galleri Blå, Gärsnäs

9 oktober, 2013
Septemberbesöken hos Carl- Johan Blomquist på Galleri Blå, Gärsnäs gav inblick i grafikerns bildvärld och arbetsmetoder samtidigt som upplevelsen av Gerhard Nordströms utställning med målade verk av stora köttstycken från nötdjur gav associationer till Francis Bacon.